Gięcie szkła - FUSING
Jak już poprzednio wspomniałem Fusing podzielić można na wiele działów.
Jednym z działów jest gięcie szkła. Jest to dział, który jest znany od dość dawna. Przypomnijcie sobie od kiedy znacie wypukłe szyby w samochodach, a to jest właśnie robione metodą fusingu.
Gięcie szkła jest dość łatwe. Z jakimi problemami możemy się spotkać przy gięciu szkła?
odzwierciedlenie (bądź nie) - faktury formy,
temperatura gięcia - w zależności od rodzaju szkła,
właściwy dobór formy i separatora
Pomińmy gięcie szyb samochodowych, bo to specyficzny rodzaj fusingu i rozważmy po co nam jest potrzebne gięcie szyb.
Dotychczas spotkałem się z gięciem szkła, które ograniczone było do prostych czynności samego gięcia.
Szkło używane do tego rodzaj czynności no najczęściej szkło okienne (float) - różnej grubości.
(oczywiście gnie się i inne szkło - w zależności od upodobań artysty).
W swoich wędrówkach -po szkle - spotkałem warsztaty ( Firmy) wykonujące rożnego rodzaju gięcie szkła.
1.znajomy mój produkuje ze szkła wazony, szkatułki, pucharki itp. Szkło jakie do tego używa to szkło okienne o rożnej grubości. Tnie je na paski odpowiedniej wielkości i wygina w piecu. Gięcia są różne: o wyraźnie zaznaczonym kącie gięcia lub łagodnie (owalne) gięcie, wyginał też w kształcie litery S. W związku tym że potrzebuje on szkło bez żadnej faktury go gięcia używa form metalowych. Formy są proste wykonane z blachy nierdzewnej. Co więcej w piecu panuje temp ok 650 - 680 st C. Jest to temperatura, w której szkło dopiero co zaczyna być podatne na zginanie, ale nie na tyle płynne by odzwierciedlać fakturę formy. Nie używa więc prawie żadnych separatorów, co najwyżej - przeciąga - formę zwykłym talkiem. Szkło nie zmienia barwy ani grubości. W tej temperaturze szkło nie zatraca krawędzi. Musi być wiec odpowiednio przygotowane. Wszelkie uszczerbki, niedocięcia i tp eliminują szkło do obróbki termicznej. Szkło po wygięciu zostaje klejone z innymi kawałkami szkła i powstają proste formy wazonów , pucharów i tp.
Jak wiecie szkło okienne (float) ma zabarwienia - najczęściej niebiesko zielone). Z tym trzeba się więc liczyć, że barwa ta lekko zostanie wzmocniona, lecz jeśli to nie przeszkadza, to nie ma problemu. Są w sprzedaży szkła praktycznie bezbarwne, ale kilkakrotnie droższe.
2.Spotkałem się z wyrobami giętymi termicznie i wykorzystywane do produkcji np. kloszy żyrandoli. W ostatnim czasie widziałem u witrażystów ( fagonio też chce to robić) jak wykorzystują gięte szkło i wkomponowują je w witraże. Myślę, ze jest to sensowna techniką łącząca witraż z fusingiem. Tu wyobraźnia ma duże pole do popisu. Gięcie szkła do tej metody powinno być proste a metody gięcia będą uzależnione od efektu jaki chce osiągnąć artysta.
3.Coraz częściej spotykam zastawę stołową wykonaną właśnie ta metodą. W tym wypadku używane są różnego rodzaju proste formy - ceramiczne - lub metalowe. Artyście często zależy na odzwierciedleniu faktury formy, więc faktura formy może być wymyślna. Widziałem w specjalistycznych sklepach formy jednego kształtu, lecz z rożnego rodzaju fakturą. Szkło używane do tego rodzaju wyrobów , to już inwencja artysty, stąd i temperatury muszą być dobrane stosownie do szkła. Jeśli jest to szkło specjalnie do fusingu i chcemy odzwierciedlić fakturę formy, to musimy podnieść nieco temperaturę, po to by szkło było bardziej podatne ( płynne) i mogło dokładnie wypełnić nierówności faktury. Dobrze jest tak dobrać fakturę by szkło dopiero co weszło w fazę lekkiej płynności a za to troszkę przedłużyć temperaturę wygrzewania. Takie postępowanie zapobieże - rozlewaniu się szkła - powstawaniu ostrych krawędzi. Krawędzie winny być lekko zaokrąglone ( ale nie muszą).
W tym wypadku, formy należy pokryć bardzo cienką warstwą separatora . Temperatur w piecu jest na tyle niska (ok 680 - 720 st C), że szkło nie przykleja się do formy.
Samo przygotowanie szkła go gięcia to już inny temat o o tym będziemy pewnie jeszcze mówili.
_________________ Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki. pozdrowienia Trebor. Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria
|