Forum Witrażowe - forum.barwyszkla.pl

Odkrywamy świat witraży. Forum witrażowe założone przez easy-Art. Techniki i narzędzia witrażowe. Wystawy witrażu, wernisaże. Szkolenia witrażowe.
Teraz jest 19 maja 2019, o 19:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 18:50 
Offline

Dołączył(a): 23 listopada 2008, o 02:00
Posty: 1222
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Witam. Trebor coś mi się zdaje, że do każdego plotera jest system operacyjny który należy wgrać. Z Corelem wszystkie takie systemy ploterów a w zasadzie większość są konfiguralne.
Bez oprogramowania danej jednostki nie skonfigurujesz.
Pozdrawiam serdecznie Albert


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 19:20 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Albercik, przeszukałem sporo For internetowych i wychodzi mi na to, że:
plotery są najczęściej sprzedawane z programami okresowymi.Po tym czasie trzeba wykupić program, też okresowy. Czyli stale dokupywać program. Dziwna polityka producentów, bo programy są innych firm.
Z tego co wiem Corel powyżej 10 ma możliwość uruchomienia plotera prosto z programu, ale trzeba coś wpisać s DOS'ie, a ja nie wiem jak, choć mam formułkę do wpisania.
Stąd prośba znających się na rzeczy o poprowadzenie krok po kroku jak to zrobić.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 20:30 
Offline

Dołączył(a): 23 listopada 2008, o 02:00
Posty: 1222
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
O ile mi wiadomo nie wszystkie właśnie plotery mają okresowe działanie. Wiem, że właśnie tak robią, rozchodzi się o kasę.

Ale są plotery, że mają programy dożywotnie, to znaczy do końca jego możliwości łącznie z naprawami- lub sprzedaży ale program jest nadal aktualny. Takie coś właśnie dają szanujące się firmy, takie plotery są profesjonalne, nie za 800zł.

Weź pogadaj z Jędrkiem on bardzo oblatany jest w sprawach informatyki.

Pozdrawiam Albert


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 23:19 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 24 października 2007, o 02:00
Posty: 308
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 2
Albert mnie wywołał. Proszę bardzo.
Plotter niewiele różni się od drukarki i każde z takich urządzeń ma sterowniki opracowane przez producenta.
Sterowniki nie maj ograniczeń okresowych. Nie spotkałem się z czymś takim. Aczkolwiek nie dotykałem "chińszczyzny".
Mimo to co najmniej przeciętne plottery mają z pewnością sterowniki do Corela, bo to jeden z najważniejszych programów do obróbki grafiki wektorowej.
Plotterów używamy właściwie z programami do grafiki wektorowej.
Drugim poważnym programem jest AutoCAD.
Zatem, co najmniej przeciętny plotter (możliwe, że dotyczy to także tych prostych) musi mieć sterowniki do Corel i AutoCAD.
Ważne jest uwzględnienie używanego systemu operacyjnego. Stare urządzenia najprawdopodobniej nie będą miała sterowników do nowych systemów operacyjnych np. MS Windows 7. To normalna polityka producentów.
Inne programy graficzne będą z pewnością wymagały sterowników dla siebie. Tutaj należy uważać przy wyborze urządzenia.
Czy warto korzystać z plotterów?
Na pewno wygodnie. Niestety cena jest wysoka. W nagrodę otrzymamy grafikę wyrysowaną na długiej wstędze. Plotter tnący przy okazji wytnie.
Mam plotter tnący, ale przeznaczony jest do cięcia folii.

Kartony do witraży rzeczywiście drukuję, ale korzystam z drukarki atramentowej. Kartki A4 sklejam w dowolnie duży format i mogę korzystać z dowolnego programu graficznego a używam na co dzień kilku.
Nie wszystkie programy graficzne potrafią wydrukować karton A0 na wielu kartkach A4. (Glass Eye 2000 to potrafi) Najlepszym, darmowym, z którego czasami korzystam jest Posteriza (http://www.posteriza.com).
Drukarka dowolna, nawet najtańsza a wydruki powtarzalne.
Najczęściej drukuję 3 egz: pierwszy w kolorze, drugi na grubszym papierze do pocięcia i trzeci, na którym układam elementy do lutowania.

Nowoczesność w domu i zagrodzie - można na bogato z plotterem, ale wystarczy drukarka atramentowa za "stówkę".

_________________
Czasopismo Witrażowe | Lampy Witrażowe | Forum Witrażowe


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 07:14 
Offline

Dołączył(a): 23 listopada 2008, o 02:00
Posty: 1222
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Jendrku dziękuję bardzo również i mi trochę się rozjaśniło. Mam nadzieję, że nie sprawiło Ci to wiele trudności.
Pozdrawiam serdecznie Albert


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 10:23 
Offline

Dołączył(a): 22 maja 2009, o 02:00
Posty: 124
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Zgadzam się z JENDRKIEM; wystarczy w zupełności zwykła atramentówka;
A ploter to wyrzucenie pieniędzy - przy projektach witraży nie zapracuje na siebie przez najbliższe 100 lat.
Obecnie w większości miejscowości działają już (w miejsce firm ksero), gdzie obok usług kserograficznych świadczone są usługi także plotowania. A wyplotowanie nawet dużego i kolorowego arkusza nie jest wcale tak drogie; Firmy te mają najczęściej wykupione licencje (razem z ploterem) na dostęp do wielu różnych programów w wersjach demo lub innych pozwalających na wykonywanie wydruków. W wyświetlarni planów technicznych, gdzie ja korzystam z plotera jest jedyne ograniczenie: max. szerokość rolki papieru wkładanego w ploter może być 90 cm ; ale to przecież nie jest wielki problem zawsze można dwie wstęgi wydruku precyzyjnie skleić.
Pozdrawiam wszystkich; Jadwiga


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 11:58 
Offline

Dołączył(a): 22 maja 2009, o 02:00
Posty: 124
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
kiedyś, w początku lat 90-tych miałam cudowną drukarkę epson stylus ... czy jakoś tam;
drukowała format A3 w obu kierunkach, a więc można było wydrukować z taśmy papieru całą wstęgę na wysokość A2; niestety była dostosowana do starych windowsów; przy przejściu na XP okazało się, że nie ma do niej sterowników, a wydruk wychodzi "w falbanki" przy pionowych liniach w wydruku linia była przerywana co ~~1 cm z lekkim przesunięciem każdego odcinka.
a przy projektach witraży przygotowanych do wydruku najlepiej mi to robić w plikach DWG (pliki AUTOCADA ) przy plotowaniu wersji do wycinania można zadysponować odpowiednią grubość linii (odpowiadającej dokładnie grubości przewidywanego owinięcia i lutu;
I czy trochę nie przesadzacie??? A może ploter wycinający już w szkle?
A gdzie cała przyjemność tworzenia??
to tak, jakbyście babcię na bujanym fotelu dziergającą skarpetkę obdarowali maszyną dziewiarską;
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 14:45 
Offline

Dołączył(a): 3 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1083
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Heh...

Noo, jak tak posiadacze słonecznego koloru skóry dalej będą myśleć
i tworzyć cuda na świecie, to niebawem będzie tak:
Zdjęcie ~skaner~przetworzenie danych~dobór szkła~szybkotnący laser do szkła~składanie klocków~oklejanie~smarowanie topnikiem w paście~
~wjazd do tunelu grzewczego .... gotowe :mrgreen: jeszcze dobór patynki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 20:02 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 620
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Te małe ludki ;) , nawet robią plastikowe szkło :idea: :evil: . Luty zastępują jakimś profilem ;) tysz ;) z plastiku, posklejają to do kupy i w Castoramie naiwni sobie mogą kupić klosz do lampy, prosto od Tiffany`ego. Myślę, że już to zautomatyzowali i plotują ile wlyzie :lol: ;) :arrow: .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 20:15 
Offline

Dołączył(a): 23 listopada 2008, o 02:00
Posty: 1222
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Abstrakcja, a może i współczesność. Pożyjemy obacymy, lub nie dożyjemy i nie obacymy, jeno z góry uwidzimy.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany stojakiem do Albertynki to niech zagada na priv.
Ponieważ ja swoją zmodernizowałem a mianowicie zastosowałem profesjonalny przyrząd i mi poprzedni stojak został. Odstąpię po kosztach to znaczy w całości z przedłużonym ramieniem za 83zł, tyle mnie kosztował.
Nadmieniam, że jest gotowy do pracy po zastosowaniu jeszcze dodatkowych akcesorii.
Pozdrawiam serdecznie Albert


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
SitemapIndex SitemapIndex
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO