Forum Witrażowe - forum.barwyszkla.pl

Odkrywamy świat witraży. Forum witrażowe założone przez easy-Art. Techniki i narzędzia witrażowe. Wystawy witrażu, wernisaże. Szkolenia witrażowe.
Teraz jest 20 września 2017, o 22:01

Strefa czasowa: UTC + 2




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 14:58 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Typowa kobieca przewrotność. Pierwsze zdanie jest trochę w kolizji z drugim :lol:. Ale jest wesoło. :lol:

Tylko co mają począć Ci, których rozwój wyprzedza możliwości realizacji.
Podobnie jak w kawale o jeździe pustą taczką, jest tyle roboty, że nie ma kiedy jej załadować :lol: .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 15:32 
Offline

Dołączył(a): 27 grudnia 2009, o 02:00
Posty: 285
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 20:24 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
to o mnie??
Kupiłem tą drukarkę i koniec. Niedługo dojdzie. Ciężkie to diabelstwo, ale jakoś do warsztatu wcisnę i będę robił eksperymenty.
Spróbuję porozumieć się z kimś kto sprzedaje takie drukarki w Polsce.
U niego zresztą chcę zamówić toner. On zaprasza do siebie do Warszawy by zobaczyć cały proces technologiczny. Może byśmy się tam w kilkoro wybrali??

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2010, o 21:19 
Offline

Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 02:00
Posty: 399
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Trebor napisał(a):
Albert zastanawiam się po co wymieniać? Może to tylko podpucha po to by się samemu do tego nie brać.


Trebor - wałek termiczny ma za zadanie odpowiednio utrwalić przeniesiony za pomocą wałka światłoczułego toner na nośniku (kartka/folia itp.) być może trzeba na te tonery wziąć poprawkę (wyższa lub niższa temperatura lub krótszy bądź dłuższy czas utrwalania) wtedy wymiana może się okazać niezbędna. To tylko moje przemyślenia, więc mogę się mylić, czego Ci życzę. :-)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 01:20 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 24 października 2007, o 02:00
Posty: 308
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 2
Witam, dopiero teraz dostrzegłem ten wątek.
W Polsce praktycznie jedynie Dekografix ma w swojej ofercie to rozwiązanie. W 2006 roku było wiele tańsze, ale od 2008 ceny osiagnęły poziom rzeczywiście abstarkcyjny.
Robiłem próby z Minoltą i Samsungiem, bo niedrogie drukarki. Eksperymentowałem z tonerami, jednak mimo wielu prób nie udało mi się uzyskać zadowalających efektów. Zawsze były problemy z przyleganiem wystarczającej ilości barwnika z nosnikeim do wałka światłoczułego. Poza tym miałem wielkie problemy ze stworzeniem właściwego profilu colorów dla drukarki. Na końcu oba urządzenia trafiły na złom, bo coś przestały działać.
W związku z tym stwierdziłem, że przeróbka Canona, którą robi Dekografix jest z pewnością pewniejszym rozwiązaniem i jest znacznie głębsza niz się początkowo wydawało. Czy tajemnica tkwi w warstwie światłoczułej wałka, czy może w podawanym napięciu?

Aby jednak odnieść choc mały sukces rozpocząłem rozważania nad celowością. W jednostkowych pracach o znaczeniu artystycznym taka mechaniczna i jednostkowa produkcja raczej mija się z celem. Dla celów produkcyjnych taniej wychodzi zlecić wykonanie kalki ceramicznej lub szklarskiej od razu z nadrukiem odpowiednimi farbami. Później nanosi się kalkę na wyrób i do pieca.

Na koniec, co kilkukrotnie próbowałem stosować (w przypadku ceramiki, ale dla szkła powinno działać podobnie) - miałem kilka arkuszy kalki ceramicznej, czystej i po prostu farbami ceramicznego namalowałem wzór na papierze a później przeniosłem warstwę transferową na wyrób i do pieca.
Jednym zdaniem - trzymam kciuki i kibicuję Ci Treborze, bo jak rozgryziesz problemy, to będziesz tutaj drugi. A to oznacza, że będziesz mógł skutecznie robić nie tylko produkcję, ale i biznes technologiczno-handlowy.

_________________
Czasopismo Witrażowe | Lampy Witrażowe | Forum Witrażowe


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 03:45 
Offline

Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 02:00
Posty: 399
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
jendrek napisał(a):
...Zawsze były problemy z przyleganiem wystarczającej ilości barwnika z nosnikeim do wałka światłoczułego. Poza tym miałem wielkie problemy ze stworzeniem właściwego profilu colorów dla drukarki. ...

...Czy tajemnica tkwi w warstwie światłoczułej wałka, czy może w podawanym napięciu?...

...Jednym zdaniem - trzymam kciuki i kibicuję Ci Treborze, bo jak rozgryziesz problemy, to będziesz tutaj drugi. A to oznacza, że będziesz mógł skutecznie robić nie tylko produkcję, ale i biznes technologiczno-handlowy.


Trebor - ja też trzymam kciuki. jednak idąc tropem doświadczeń Jendrka, wydaje mi się, że jednak się nie myliłem.
Warstwa tonera musi być odpowiednio naniesiona, więc problemy leżały w złym algorytmie procesora, który regulował napięcia na wałku światłoczułym. Czyli złe sterowanie tymże wałkiem było powodem błędów napięcia na wałku światłoczułym, co powodowało niestabilną pracę całego zestawu.
Łopatologicznie mówiąc, w przypadku gdy procesor otrzymywał komunikat o wartości koloru FF00FF czyli czarny, wałek nie przenosił odpowiedniej ilości toneru na papier czy jakikolwiek nośnik. Zafałszowania wszystkich kolorów (za mała lub zbyt duża ilość tonerów różnych kolorów) powodowały trudności z ustawieniem odpowiedniego profilu kolorów. Nie wiem czy zauważyliście, ale na jednym z filmików dużą część czasu zajmuje "kalibracja urządzenia". To nic innego jak modyfikacja ustawień procesora, który steruje całym urządzeniem. A czy to ten sam procesor co w oryginalnej wersji urządzenia - to wiedzą tylko nieliczni. :-)
Do tego dochodzi pytanie: Jakie oprogramowanie trzeba mieć, żeby odpowiednio skalibrować tego potwora? Według jakich kryteriów?
Ufff! Dużo tego.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 12:36 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Jędrek.
W twym wywodzie widzę błędy, które u mnie spowodowały, że kupiłem tą drukarkę.
Po pierwsze można samemu zrobić kalkomanię metodą sitodruku, ale to nie jest to:
- mała ilość kolorów - nie można ich mieszać ( Nie zawsze - są takie, które można, ale...)
- bardzo praco i czasochłonna czynność. Jeśli chcecie robić kilkadziesiąt czy kilka set takich samych kopii, to koszt i czas się rozkłada i wtedy nie ma problemu, ale jeśli , tak jak w moim wypadku chciałbym robić jednostkowe projekty to... mija się z sensem.
Do sitodruku mam wszystko, ale nie korzystam z tego. Zastanawiam się nad zrobieniem sygnaty na sicie , wtedy by się to opłacało. Można by z całego arkusza odciąć potrzebną sygnatę , umieścić w odpowiednim miejscu na szkle i wypalić.

Zamówienie w firmie która to robi to niebotyczne koszty przy jednostkowych zamówieniach lub tanio, ale kilka tysięcy szt. Dlatego zdecydowałem się na drukarkę - tyle, że nie doczytałem wszystkich informacji do końca.

Mati i inni. Może znacie fachowca od takich kopiarko drukarek, którego możecie polecić by rozwiązał problem. Oczywiście zwrot kosztów mu zapewniam.

Dobrze by było mieć taką drukarkę - dobrą . Wszyscy by skorzystali.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 12:55 
Offline

Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 02:00
Posty: 399
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Trebor - spytam zaprzyjaźnionego fachowca od komputerów. Ma łeb jak sklep i może wymyśli coś w kwestii kalibracji, ale wątpię czy pomoże przy przeróbce urządzenia. Spytam go i jeśli coś wie - skontaktuje Was razem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2010, o 13:42 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Byłbym niezmiernie wdzięczny

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 14 lipca 2010, o 14:38 
Offline

Dołączył(a): 14 lipca 2010, o 02:00
Posty: 1
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Witam wszystkich.
W związku z tym że powołujecie się Państwo na firmę DEKOGRAFIX pozwoliłem sobie zabrać głos w dyskusji i nieco przybliżyć problem.
Z zainteresowaniem przeczytałem temat i wypowiedzi wszystkich uczestników. Modernizacja drukarki do pracy z tonerami ceramicznymi to skomplikowany technologicznie problem, którego nie da się rozwiązać domowymi sposobami. Powodów jest kilka. Po pierwsze jak zauważyliście nie wszystkie urządzenia nadają się do pracy z tonerami ceramicznymi. Muszą one spełniać odpowiednie warunki techniczne do tego, aby można było ingerować w ich parametry techniczne. Ponieważ tonery ceramiczne mają specyficzne właściwości fizyczne i chemiczne. Gdy usuniemy z urządzenia tonery konwencjonalne i zastosujemy ceramiczne, urządzenie traktuje je, jako obce ciało, ponieważ w procesie produkcji wprowadzone mają parametry odpowiadające właściwościom barwników opracowanych przez producenta. Drukarka wówczas najczęściej stara się badać zawartość pojemników i wyświetla całą plejadę kodów błędów, których interpretacja i odpowiednie regulacje mogą doprowadzić do prawidłowego stany urządzenia. Ale to nie koniec. Jeśli już osiągniemy nasz cel, co bez dokumentacji serwisowej i odpowiedniego oprogramowania nie jest możliwe, musimy jeszcze skalibrować drukarkę, RIP, monitor, kartę graficzna komputera a na samym końcu wykonać ceramiczny profil koloru, który jest budowany indywidualnie do konkretnego egzemplarza drukarki z uwzględnieniem rodzaju tonerów w niej zastosowanych. To wszystko musimy odpowiednio zgrać z naszym systemem operacyjnym i programem graficznym. Czyli stworzyć poprawnie działający panel, CMS, czyli system zarządzania kolorem. Możemy wtedy mówić o ukończeniu prac związanych z modernizacją drukarki. Pozostaje nam tylko kwestia zdobycia odpowiednich umiejętności w posługiwaniu się tym nowoczesnym narzędziem, co też dla niektórych może stanowić pewien problem. Lecz jako firma nie pozostawiamy Klientów samym sobie. Ci, którzy mają jakikolwiek problem mogą skorzystać z dodatkowego wsparcia technicznego lub odpowiedniego szkolenia. Rozwijając dalej temat istotną rzeczą jest prawidłowy cykl wypału kalki, który zapewnia poprawny efekt końcowy. W związku z tym powinniśmy posiadać odpowiedni piec z regulatorem temperatury pozwalającym na ustawienie trzy lub cztero stopniowej regulacji temperatury i czasu. W zależności od rodzaju podłoża, na które kalka będzie stosowana – ceramika, szkło, itd.

Teraz chciałbym się odnieść do wypowiedzi kolegi, który porównał nasze ceny do marsjańskich. Otóż zdaję sobie sprawę, że cena całego systemu to znaczna kwota. Lwią część kosztów stanową tonery ceramiczne, lecz związane jest to z ich, jakością. Stosowane przez nas barwniki zapewniają najszerszą gamę kolorów możliwą do uzyskania a poza tym zapewniają najlepszą jakość przy grubości warstwy około 2 mikronów. Jakie to ma znaczenie? Czym cieńsza warstwa barwnika tym większa wydajność i jakość druku. Oczywiście nasze tonery nie należą do najtańszych i jak wynika z wypowiedzi jednego z kolegów można kupić tańsze. Ale wtedy mamy coś za coś. W ogólnym rozrachunku i tak bardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest zakup tonerów o lepszych parametrach choćby ze względu na jakoś w porównaniu do konkurencji.

Cyfrowa technologia druku kalki ceramicznej jest w stadium ciągłego rozwoju. Pracujemy nad możliwościami zastosowania ich w różnych urządzeniach. Poza wymienionymi na naszej stronie modelami drukarek Canon, oferujemy drukarki Ricoh do formatu A4 cieszące się dużym powodzeniem i Xerox do formatu A3 dla bardziej wymagających Klientów.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam do odwiedzenia naszego serwisu w Warszawie ul. Astronomów 3 lok 5. Proszę o wcześniejszy kontakt.

I jeszcze jedna uwaga. Nie liczcie na to, że filmy oglądane gdziekolwiek przybliżą wam temat. Jest to tylko po to, aby zachęcić do zakupu tonerów i skłonić do samodzielnej pracy, która bez szerokiej wiedzy z różnych dziedzin, doprowadzi do tego, że będziecie dalej kupować kolejne partie tonerów, tracić czas i pieniądze.

Pozdrawiam Andrzej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
SitemapIndex SitemapIndex
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO