Forum Witrażowe - forum.barwyszkla.pl

Odkrywamy świat witraży. Forum witrażowe założone przez easy-Art. Techniki i narzędzia witrażowe. Wystawy witrażu, wernisaże. Szkolenia witrażowe.
Teraz jest 26 września 2017, o 00:11

Strefa czasowa: UTC + 2




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 18:03 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
ALE tam są 2 programatory.
Andrzej coś pisał, że informacja jest na 7 i 8 stronie, a ja tam widzę 2 x po 6 stron
może to ten niewłaściwy otworzyłem
Podaj typ!!

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, o 22:19 
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2008, o 02:00
Posty: 816
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Teraz to już nie wiem o czym rozmawiamy. Jakie 2 programatory?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 09:59 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Na tej stronie, do której dałeś link, ale znalazłem już tą właściwą instrukcję. Przeanalizuję i opiszę ci krok po kroku jak to programować.
pozdrówka T

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 12:11 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Witam
Macie wielkie zdolności do komplikowania problemów :lol: .
Należy uważnie czytać. A może piszę za długie zdania? ;) .
W poście, gdzie padł zwrot "na 7 i 8 stronie" http://www.easyart.fora.pl/restauracja, ... m,234.html (10 od góry)
przytoczyłem numery stron umiejscowienia skrótowego opisu z instrukcji obsługi programatora Fagonia, którą otrzymał przy zakupie pieca i kiedyś przesłał mi zdjęcia tych stron. Jest tam umieszczony skrótowy opis programowania.
Napisałem graficzną instrukcję, ale padł mi PC-et i szlak ją trafił.
Na prośbę Trebora podałem link do instrukcji fabrycznej, a później ten sam link powtórzył Fagonio. I tu jest pies pogryziony. Chyba proste jak konstrukcja pieca.

Treborku, nie jest problemem napisanie krok po kroku instrukcji, Olek ma ją na papierze. Problemem jest wytłumaczenie Olkowi co to jest programowanie. On uruchamia piec - w poszczególnych krokach - ręcznie, jako zwykł regulator. Czyli np:. ustawia czas 1godz. na 500stC, po godzinie piec mu się wyłącza , nastawie następny krok itd., aż skończy cały cykl.

Czyli jest to pranie portek na falistej blasze, siedząc przy balii na automatycznej pralce ;) :shock: :shock: .

Można to zaskoczyć, jeżeli porówna się programowanie pieca do programowania programów w telewizorze, czy magnetowidzie.
Ale póki co, trzeba kumplowi pomóc.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2008, o 19:51 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Dla mnie to proste jak świński ogon, ale jeśli Olek nie załapał, to trzeba mu każdy krok wytłumaczyć i powiedzieć dlaczego tak a nie inaczej i jak to można zmienić gdyby chciał zaprogramować ten krok inaczej.
poczytam tą instrukcję i spróbuję mu opisać jak przynajmniej 2 - 3 kroki zrobić a następne analogicznie, nie każdy wie co oznaczają litery po cyfrach, trzeba mu powiedzieć, że A to 10 krok, B = 12, c=13 itd.

Może zacznijmy od nowa. Programator ma możliwość zaprogramowania 4 różnych wypałów (program wypału)
Każdy wypał (program) ma inną nazwę
1 to cic1
2 to cic 2
3 to cic 3 i
4 to cic 4

Po co są te programy?
A no po to by ułatwić Tobie (Olku) pracę.
Załóżmy, że wypalasz stale to samo szkło, tych samych rozmiarów , jednym słóowem stale jednakowo, więc jak ustawisz sobie program to stale możesz go powtarzać bez potrzeby ponownego programowania
( ustawiania parametrów - kroków - na programatorze). Masz to w pamięci programatora i tyle. Zawsze możesz do tego programu wrócić.
No dobra, ale jeśli dzisiaj wypalasz rzecz nr 1 (tak ją nazwaliśmy) a jutro jest to inna rzecz, a za tydzień jeszcze co innego. Lecz stale te same 3 rzeczy tyle, że każda ma inny program wypału.
No to co robić?
Pierwszy program masz już ustawiony i programator go zapamiętał - nazywa się cic1.
Teraz wywołujesz następny program cic2 i ustawiasz podobnie jak tamten, tylko w każdym kroku możesz wszystko pozmieniać.
Stwierdziłeś , że drugi program ci odpowiada , więc każesz go programatorowi zapamiętać pod nazwą cic2.
A jak ci nie wystarczą 2 to masz jeszcze cic 3 i cic 4
czyli program 3 i program 4.
No tak a jeśłi masz 10 różnych wypałów?
No to trudno. w takiej sytuacji ja bym zaprogramował 3 programy najczęściej mi potrzebne, a 4 program zostawił do programowania dla pozostałych programów, tylę, że każdy wypał wtedy musisz programować przed uruchomieniem pieca.

No to wróćmy do samego programu.
Każdy program ma tą samą ilość kroków do programowania = 15. Możesz je wykorzystać wszystkie - kroki - (jeśli potrzebujesz) lub tyle ile potrzebujesz, wtedy niepotrzebne pozostaną , niejako, puste.

Co to jest krok?
Spójrz na wykres, który wyrysował Kent.
Tam masz wyrysowane kroki - czyli krzywą na osiach czasu i temperatury.
No ale żeby nie gmatwać to krok opisuje do jakiej temperatury ma dojść piec i w jakim czasie.
Np KROK1 - 0,30/250 == oznacza to ni mniej ni więcej, że piec musi dojść do temperatury = 250 stC w czasie 0 godzin i 30 min.
Gdyby było miało być np godzina i 25 min to zapis wygląał by tak:
1,25/250.
czyli wracamy do kroku nr 1. 0,30/250 ---- programator zapamiętuje końcową temperaturę tego kroku.
Następny krok 2 - zaczyna się od zapamiętanej temperatury czyli od 250 stC, ale dla ułatwienia w ogóle o tym nie myślisz. Niech programator się sam tym martwi.
czyli w kroku nr 2 ustalasz do jakiej temperatury ma dojść piec - w tym wypadku do temp 450 stC w czasie 30 min . Jak wygląda zapis? 0,30/450

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, o 00:36 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Witam

Zgodnie ze swoimi zdolnościami, Treborek i ja staraliśmy się jak najlepiej wywiązać się ze swoich zobowiązań.
Treborek ma gadanę, więc napisał teorię, ja jestem raczej ścisłowcem, wiec napisałem instrukcję.
:(zę, Olku, że po przeczytaniu naszych wypocin rozjaśni Ci się horyzont.
Przesłałem Robertowi tą instrukcję w formacie Acrobata(pdf).
Może umieści go na swoim serwerze i każdy zainteresowany piecmajster zapozna się z programowaniem ATR420.

Udało mi się wstawić go do darmowego serwera plików.

Tu jest link http://www.biner.pl/Programowanie_cykli ... R420_pdf51

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, o 11:45 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Andrzej, wstawiłem na serwer, jest tam, ale sam tego nie widzę w przeglądarce.
Nie możesz tego zrobić w cdr,ach
wtedy przekonwertuję na jpg-i i wstawię

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, o 12:10 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Cześć
Wczoraj przesłałem Olkowi na jego pocztę.
Nie możesz wstawiać, jako zwykłe zdjecie, ponieważ masz na nim ograniczenia rozmiarowe. Wstaw jak zwykłe pismo na HDD, a na interfejsie umieść napis z linkiem.
Ja to robiłem w Wordzie i później przekonwertorowałem na PDF-a.
Jak zrobię z niego bitmapę, to będzie duża i na Twoim serwerze się również nie otworzy.
Przedzwoń do swojego administratora, aby powiedział Ci jak możesz wstawiać PDF-y, zwykłe tabele w Excelu itp. Przecież ułatwiłoby Tobie i nam to życie.
Jak nic z tego nie wyjdzie, to bedę wysyłał go na osobistą prośbę na PW.
Nara


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, o 13:02 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
No to musimy poczekać na po świętach .

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2008, o 13:33 
Offline

Dołączył(a): 5 maja 2008, o 02:00
Posty: 816
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Andrzeju i Robercie, jestem szczerze wzruszony i zaskoczony Waszym zaangażowaniem w moją skostniałą naturę. Serdecznie Wam dziękuję :D
To jest takie ustawienie we właściwym kierunku i popchniecie, jak ciężkiego wagonu na torach. Potem będzie się toczył i toczył...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
SitemapIndex SitemapIndex
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO