Forum Witrażowe - forum.barwyszkla.pl

Odkrywamy świat witraży. Forum witrażowe założone przez easy-Art. Techniki i narzędzia witrażowe. Wystawy witrażu, wernisaże. Szkolenia witrażowe.
Teraz jest 18 listopada 2017, o 08:23

Strefa czasowa: UTC + 2




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, o 12:45 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 620
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
no, i się czepia -:-) oczywiście lutujemy i kąpiemy witraż, a grot można tyż, ino lyjtkolba trza wyłączyć ze sztekdołzy i bydzie fertig.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, o 16:29 
Offline

Dołączył(a): 9 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 83
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
No, dobrze Brogre - wyłączę to co myślę, z tego, co się domyślam, że trzeba wyłączyć.
Kent - jak myślę o grocie Marleny z tym wżerem, to zobojętnianie po salmiaku wydaje się mieć jakiś sens. Bez względu na wykonywany zawód.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, o 23:44 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Salmiak oczyści grot, ale wżerów niestety nie zabliźni. Intensywna eksploatacja, lub błąd technologiczny może być przyczyną takiego stanu.
Chciałem kupić Weelerkę, ale teraz się zastanowię.

Bez względu na niewykonywany zawód zobojetniałem po salmiaku na sens wżeru w głębokiej grocie ;) .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, o 16:13 
Offline

Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 02:00
Posty: 399
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
kent napisał(a):
Bez względu na niewykonywany zawód zobojetniałem po salmiaku na sens wżeru w głębokiej grocie ;) .



No właśnie. Jak wiecie nie bardzo się jeszcze po technicznych zagadnieniach potrafię poruszać więc mam banalne pytanie.
Jak się jeszcze nie dysponuje superlutownicą marki znanej wszystkim dobrze to używając hipermegabadziewia grot szybko ulega destrukcji i trzeba go wymienić. Na co zwracać uwagę jeśli chce się kupić dobry grot, który będzie najlepszy do tworzenia witraży, a przy okazji przetrwa nieco dłużej? Wydaje mi się istotnym faktem, że grot powinien pasować do mojej lutownicy :-) więc czym się posługiwać? Grubością grota wyrażoną w milimerach? A może są jakieś zunifikowane jednostki miary dla grotów? Typu "rozmiar 1, 2, 3"? Gdzie mogę dostać takie groty?
Dzięki z góry
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2008, o 23:00 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Mati
Każdy producent lutownic unifikuje swoje produkty i tym sposobem uzależnia każdego nabywcę lutownicy od swioch grotów.
Markowe lutownice nie mające termostatu utrzymują temperaturę kształtem i rozmiarami grota. Do lutownicy o mocy 80W możesz założysz grot na 60W itp.
Sądzę, że w Twoim przypadku nie występuje taki problem. Prawdopodobnie posiadasz najzwyczajniejszą lutownicę z grotem w kształcie walca tzw. plugawkę, której grot jest zabezpieczony śrubką.
Spróbuj odkręcić śrubkę i trochę go wyciągnij, a nastepnie opiłuj pilnikiem na kształt końcówki wkrętaka lub ściętego walca. Jeżeli grot jest zniszczony, proponuję ją wrzucić do okrągłego segregatora, czyli śmietnika i kupić w gastoramie nową lutownicę za 18 PLN. Na początek taka wystarczy. Ja takiej używam i jestem zadowolony.
Lutownica do witraży powinna mieć szerokość grota w granicach 8mm i mocy 80-100W

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, o 10:13 
Offline

Dołączył(a): 4 sierpnia 2008, o 02:00
Posty: 399
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Hmmm. No tak. Plugawka to dobre określenie :-)
Dzięki za radę. Czyli na dłuższą metę jednak lepiej kupić dobrą lutownicę i nie męczyć się zwykłą. Przynajmniej tak mi się pomyślało. :-)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, o 20:00 
Offline

Dołączył(a): 9 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 83
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Mati - zwróć uwagę na ciężar - ja mam takiego grzmota o drewnianej rączce (łapa to jest , a nie żadna rączka), że ręka mdleje po kilku minutach. O! - i w tej drewnianej rączce jest śrubka (nie od grota), która się elegancko nagrzewa i przygrzewa rączkę. Moją. Te wellerki, które są używane na filmach są lekkie i w porównaniu do mojej lutownicy dużo krótsze, a przez to o wiele wygodniejsze. Pozdrawiam.
PS Masz bardzo ładne motto Zielony.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2008, o 15:50 
Offline

Dołączył(a): 5 września 2007, o 02:00
Posty: 95
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Ja, mam zwykłą lutownicę ze wschodu dalekiego za 23 zeta. Pierwsza taka sama mi się spaliła zanim ją dobrze poużywałem. Kupiłem drugą taką samą i zastosowałem regulator temperatury z ściemniacza do światła. Dzięki temu mogę regulować temperaturę jak chcę a przy tym się nie przepali tak szybko. Kupiłem dwa groty do witraży dopasowane do tej lutownicy chyba 7,8 mm i mam na początek tanią stację lutowniczą. Grot nagrzany wycieram w bawełnianej lub lnianej szmacie mokrej. Jak na razie to działa. ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, o 01:04 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Super pomysł z tym ściemniaczem. Mam taki na pilota, zaraz go przetestuje :lol: . Będę miał pierwszy stację lutowniczą na pilota :lol: .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2008, o 11:36 
Offline

Dołączył(a): 5 września 2007, o 02:00
Posty: 95
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Ściemniacz ma gałkę obrotową więc po obwodzie narysowałem prostą skale, czyli parę kresek zał. i wył. i w trakcie lutowania oceniłem na jakim poziomie jest dobre lutowanie i zapamiętuję i w trakcie pracy tak ustawiam. Tylko na początku ustawiam na maxa a potem do wybranego poziomu. Ja zrobiłem taką kostkę w której jest ściemniacz, gniazdo z uziomem podłączone pod ten ściemniacz, drugie gniazdo takie samo, ale podłączone bezpośrednio, wszystko jest na osobnych ściankach tej kostki. Sprawdza się świetnie. Kostka służy jako przedłużacz, bo jest kabel ok. 1,5m. Miałem te moje narzędzia na warsztatach pod koniec zeszłego roku. Pokazywałem, ale jakoś nikt się poważnie tym nie zainteresował.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
SitemapIndex SitemapIndex
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO