Forum Witrażowe - forum.barwyszkla.pl

Odkrywamy świat witraży. Forum witrażowe założone przez easy-Art. Techniki i narzędzia witrażowe. Wystawy witrażu, wernisaże. Szkolenia witrażowe.
Teraz jest 16 sierpnia 2017, o 23:46

Strefa czasowa: UTC + 2




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, o 22:11 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Napisałem niżej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, o 23:08 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Dumałem nad sposobem wycięcia kanału na spiralę grzejną, wyszło mi coś takiego:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 15e8f.html
Nie trzeba jej punktowo zaklejać i nie powinna wypadać.

Treborku, napisałeś, że masz przekażnik, czy on jest elektronicznym?
Może go pokażesz, lub zdradzisz jego "imię" ;)
Taki przekażnik podłącza się inaczej niż staro-zwykły.
Z tego co wyczytałem, to elektroniczny załącza jeden przewód, a staro-zwykły załączał dwa i więcej, jednocześnie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, o 12:32 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Chyba mam staro zwykły nazywa się R15. Zoczysz go w każdym sklepie elektronicznym wysyłkowym ( z podstawką).

http://hurtownia.win.pl/popup_image.php ... 88ba28f2cd

Ten przekaźnik być może będzie lekko kłócił się z programatorem, Skala może migać, ale jest sporo tańszy (4x). Zamontuję i sprawdzę.

To cięcie, które pokazałeś wymaga sporej dawki umiejętności w pochyleniu noża. Mnie pewnie by wyszło jak "byk sikał" w czasie marszu. Wymyśliłem chyba co innego.
Odleję albo samą rynnę, albo całe ścianki z tej masy ceramicznej, którą mam.
od środy biorę się za piecyk. W zasadzie wszystko mam.
Aha, Co załatwiłeś z płytą? Wysłać ci spiralę i klej już teraz czy razem z płytą, jeśli bym ją odbierał.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, o 14:16 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Cześć
Ten Twój stycznik ma nastepujące parametry:
- Maksymalny prąd załączenia: 20A, w sporadycznych przypadkach, chwilowo, awaryjnie.
- Obciążalność prądowa trwała zestyku: 10A, czyli codzienna, bieżąca
Myślę, że jest trochę za słaby, powinien mieć "Obciążalność prądową" jakieś 20-25A, będzie chodził na wysokich obrotach i do tego z dopalaczem :lol: . Radzibym kupić drugi na zapas :roll: .
No i jest to przekaźnik "burczący", tzn słychać jak się włącza.

Mam maszynę do cięcia takiej płyty i dla mnie wycięcie tych kanałów, to chwila nieuwagi "przejście z nożem po pasach" ;) , łącznie ze skosami narożnymi.
Ale zaciekawiła mnie jakaś maca ceramiczna, o której piszesz. Macę to znam, ale z żydowskiej książki kucharskiej. Może czegoś nie wiem. Uświadom mnie.
Może ja też zmienię koncepcję tej rynny i ją odleję. Nie miałem nigdy doczynienia z galanterią termiczną, wiec może mnie oświecisz.

Grzałki wyślesz mi razem z płytą. Zamówię ją w tym tygodniu, jak przyślą mi katalog (może jeszcze coś na dokładkę). Podaj na PW swoje konto to się porachujemy :lol: .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2008, o 22:33 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Kent.
Maca = masa ceramiczna. Pisałem o niej mieszanina włókna ceramicznego z jakimś lepiszczem.

Stycznik w pracy ciągłej znosi obciążenie 3 x 10A = 2000W, ale skoro mamy tylko jedną fazę to pozostałe fazy łączy się równolegle i wtedy stałe obciążenie = 30A. Co do buczenia to nie wiem. Sprawdzę po podłączeniu, ale może to być możliwe. Stycznik, o którym (SSR) pisałem to koszt ok 100 zł. A to ze słychać jak się włącza to nawet lepiej. Bardzo mi się to przydaje, przy wsłuchiwaniu się w pracę pieca. Często to robię.
Należy zamówić stycznik na prąd wejściowy 230V by nie używać dodatkowo transformatora.

Co do za maszyna do wycinania??

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, o 10:55 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
NOoooooo, biorę się za składanie. Dzisiaj będę robił obudowę!!

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, o 12:12 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Cześć
To może od początku.
Bedę wycinał kanały piłą do drewna z odlanym aluminiowym blatem(60x55cm), z możliwością wszelkich ustawień wysokości i kątów cięcia. Obroty 5 tyś - brzytwa ;) .

Zakupiłem dwa przekażniki SSR 40A 400W za 53zł/szt. zasilanie =2-32V(allegro, są jeszcze 2szt.)
Dzwoniłem do MR-elektronika i powiedzieli mi, że jeżeli przy zamówieniu podam rodzaj przekaźnika (w tym wypadku SSR) to wyprowadzają - za darmo - takie zasilanie 15Vstały i nie trzeba żadnego prostownika, czy transformatora.

Jeżeli zamawia się programator(420zł-netto) należy podać:
- rodzaj zasilania 230, czy 24V
- zakres temperatury na jaką mają nastawić programator, 900, 1000, 1200 itp.
- typ termopary, w naszym przypadku "K"
- rodzaj zasilania stycznika (u mnie 15Vstałego do SSR)

Montuję dwa styczniki, ponieważ do jednego można podłączyć tylko jeden przewód. Gdy podłaczę do niego fazę, a zero będzie bez stycznika(pezpośrednio podłączone do spirali), to w przypadku wyciągnięcia wtyczki i włączenia do gniazdka odwrotnie, zero będzie na styczniku a faza na spirali. I w przypadku rozkojarzenia, pewna wycieczka do św. Piotra ;) .
Dlatego podłączę równolegle zasilanie do dwóch przekaźników SSR i będę miał przekaźnik na topie (tak samo, jak w staro-zwykłym).

Twój przekaźnik, R-15, ma 3 złącza po 10A na jedno, jeżeli podłaczysz 2 złącza równolegle, na jeden kabel, bedziesz miał "obciążalność prądową" 20A, zostaje Ci jedno złącze 10A na drugi kabel, będzie dysharmonia prądowa. Chyba, że połączysz równolegle wszystkie 3 złącza pod jeden kabel, a drugi bezpośrednio do spirali. (patrz wyżej- bajka o św. Piotrze).
Przewiduję obciążenie piecyka na jakieś 15-18A.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, o 13:43 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Andrzej.
Stycznik. Prąd zasilania 24V. Skąd je weźmiesz?? Musisz 230V transformować na 24 - stąd pisałem o transformatorze. Musisz podać prąd 24V , a ja podaję 230, bo taki mam w sieci i tyle.

Teraz odnośnie stycznika ( mojego) ma on 3 wejścia i 3 wyjścia oraz 2 dodatkowe na zasilanie ( te 230V lub 24v jak w Twoim przypadku).
Ja podłączam prąd 1 fazowy. Mogę podłączyć prąd (230V) go do jednej drogi, do 2 dróg lub do 3 dróg.
Wszystko szeregowo, a z tyłu odbieram też z jednej, z 2 lub 3 dróg. Mogę to spiąć szeregowo na wejściu i na wyjściu i będzie ok.

Tu masz poglądowy rysunek

http://www.zakrecona-galeria.pl/galeria ... ar2=700_85

Ty chcesz zastosować 2 spirale stąd masz większe obciążenie. Ja ( i moi fachowcy) twierdzą, że jedna spirala wystarczy ( 2000W) a to daje obciążenie 10A

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, o 21:32 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Cześć Robercie
Proszę Cię, abyś tego posta czytał powoli i ze zrozumieniem ;)
Tak się składa, że 28 lat zajmowałem się zawodowo zasilaniem, elektromechaniką i Bóg wie jeszcze czym. Tłumaczyłem Ci - w poprzednim poście - że dzwoniłem do producenta sterownika i przyślą mi sterownik z wbudowanym napięciem =15V w zaciski 3 i 4, które będzie sterowało przekaźnikami SSR x 2szt(czyli zostanie włączone(sterownik je włączy), gdy piec nie osiągnie zadanej temperatury i wyłączone, gdy ja osiągnie). I nie potrzebny jest transformator i napięcie 24V.
Chyba jest to proste jak drut Brogrego ;) .

Ty masz programator - w starym piecu - ustawiony na zasilanie stycznika 220V(taki programator zamówił producent Twojego pieca). I widocznie sam się zaprogramowałeś na takie napięcie, i ciężko Cię od niego odłaczyć. :lol:

a tu narysowałem łopatologiczno-pojęciowy schemat:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 15de7.html

Jak tam idzie praca przy piecyku kucyku?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2008, o 22:08 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
OK, już wiem W programatorze jest transformator, który podaje prąd sterowania do stycznika.
A teraz mi powiedz po co ci "0" na drugim styczniku?
Wystarczy złączyć/rozłączyć fazę i tyle. Zero (lub fazę - w zależności od włożenia wtyczki) podajesz bezpośrednio na jeden koniec spirali i tyle.

Piecyk. Dzisiaj miałem mało czasu. Znitowałem obudowę środkową i kupiłem bednarkę 3x35 na uchwyty. Zapłaciłem za to 8,70 a będę miał z tego 8 szt uchwytów. ile zaoszczędziłem??
Jutro zacznę mocować uchwyty i pierwszą część płyty izolacyjnej. Być może, że wyleję 2 cm płytę z rowkami na spiralę.
Taki mam pomysł. CO wyjdzie zobaczymy. Do końca tygodnia chciałbym zakończyć. Aha, pomyśl jak połączyć końce spirali z przewodami na zewnątrz. Mam rurkę ceramiczną to mogę ją włożyć , ale i tak kwestia połączenia to sprawa do przemyślenia.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
SitemapIndex SitemapIndex
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO