Forum Witrażowe - forum.barwyszkla.pl

Odkrywamy świat witraży. Forum witrażowe założone przez easy-Art. Techniki i narzędzia witrażowe. Wystawy witrażu, wernisaże. Szkolenia witrażowe.
Teraz jest 22 kwietnia 2019, o 11:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, o 23:00 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
kent napisał(a):
Ty nie bądź taki humorzasty. Ten brzeszczot to jest do kamienia, a nie do szkła.

Jest Ci chyba za gorąco, bo właśnie jesteśmy w hucie :lol: .


To jest tak się się śpieszy człek do roboty.
Kolega mi kupił brzeszczot ("diamentowy") i tnie szkło.
Nie wziąłem go dzisiaj do pracy a tam mam tokarkę. Próbowałem z tym bezpiecznikiem, ale mój nóż szczerbi ceramikę, z której wykonany jest bezpiecznik.
Przeraża mnie myśl jazdy do Gliwic - fatalny dojazd a ja na prawdę nie lubię korków i objazdów ... a jechać muszę...

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2008, o 20:34 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Andrzej
Na razie minęła mnie chyba podróż do Gliwic. W Tychach dostałem, "psim swędem" takie oto kształtki:

https://zakrecona-galeria.pl/galeria/ma ... ar2=700_85

W Krakowie razem ze spiralami kupiłem koraliki, więc będzie komplet izolacyjny.

Co Ty na to??
Jutro, jak dobrze pójdzie będę miał blachę na pokrywy, zacznę więc już ostatecznie składać piecyk.

a... kupiłem już kontrolki gniazd na bezpiecznik i wyłącznik.
Mam chyba więc wszystko

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, o 01:37 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Syper się spisałeś. Te kształtki to element nośny gniazdka prodiża, starego typu żelazka(męskie), które też posiadam, ale kompletne tzn. z bolcami, śrubkami i porcelanowymi tulejkami, które nachodzą na występ(kołnierz) w elemencie nośnym. Tylko wydaje mi się, że kołnierz tej kształtki jest za krótki, aby bezpiecznie izolować spiralę od obudowy. Dlatego wymęczyłem te kapturki.
Uważam, iż można go użyć, ale jako element izolacji jednego końca spirali (po jednym na końcówkę), a pozostałe otwory wykorzystać do mocowania do obudowy. Chyba, że Twój geniusz wymyślił cosik innego.

Ja mam wszystko, za wyjątkiem programatora, płyty termicznej i spirali, którą testuje teraz Brogre :lol: .
Dzisiaj kupiłem kabel silikonowy dwużyłowy do nadstawki i połączenia spirali, tyko nie wiem czy 1,5mm2 jest nie za cienki. Wytrzymuje temp. - 150C. Nie wiem, czy masz wyłacznik nadprądowy i jaki?
No i myślę nad połączeniem tego wszystkiego. Może masz jakiś schemat, bo nie chce mi się myśleć.
Dużo czasu zabiera mnie ta podstawka pod piecykiem, ale powoli ją kończę.

Czekam - chyba nie tyko ja - na pierwsze uruchomienie Twojego piecyka :?: :idea: .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, o 11:36 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Kształtki mam od producenta grzałek, jest takowy w Tychach. A pomyślałem że zrobię to tak:
https://zakrecona-galeria.pl/galeria/ma ... ar2=700_85

Kształtki i koraliki mam dla Ciebie.

Schemat podłączenia mojego sterownika ci wysłałem. Tylko zamiast 3 faz na styczniku wprowadź jedną i tyle. Jeszcze raz go sprawdzę dokładnie, by nie było wielkiego bummmmmmm
Wyłącznik kupiłem normalny na 230V płaski malutki
Zresztą zrobię zdjęcie to zobaczysz. Wszystko takie same ( oprócz stycznika) jak w starym sterowniku.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, o 13:06 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Ja chyba tak zrobię wyprowadzenia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 8d424.html

Dzięki za pamięć. Jadę po nitonakrętki, bez których ciężko cokolwiek robić.

Nara


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, o 19:30 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Ja chcę zmniejszyć skrzynkę do minimum.

Mam inny stycznik niż ten w mojej skrzynce, stąd dzisiaj proszę kolegę by mi rozrysował schemat podłączenia.
Skrzynka to będzie problem.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, o 01:03 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
To prześlij mi ten schemat.
Ja juz nieraz, przy innych urządzeniach miałem problemy z takimi skrzynkami, a szczególnie estetyczno-mobilne. Dlatego teraz wybieram zawsze skrzynki sterownicze zintegrowane z urządzeniem. Wisząca skrzynka, to wiszący problem nad głową, a szczególnie, gdy jest mało miejsca.

Z tyłu mam gniazdo do podłaczenia nadstawki, ale jak zrobię większy piec, to tyko podłączę go kablem do gniazda tego małego piecyka, przełożę kabel termopary(dwie śrubki) i będę mógł go uruchomić, bez budowania dodatkowego pulpitu sterowniczego. Mniejsze koszty.

Robert, orientujesz się, jaka powinna być wysokość piecyka. A konkretnie, czy są jakieś zasady umieszczania spirali w odległości od szkła. Z reguły wszystkie piece (Twój duży piec, czy Fagonia) są dosyć wysokie. Co pociąga za sobą zwiększenie mocy, no i koszty(prawie 4kW). A przecież nie zawsze wypala się przedmioty wysokie. Duża część wypałów, to wtapianie szkieł, utrwalanie farby, lekkie wygięcia, itp. czynności. I wykorzystywanie do tego tak wysokich pieców, jak Wasze, to czyste marnotrastwo.
A jakby zbudowć piec, taki jak Twój, tylko o wysokości komory 10-15cm. Gdybym przestrzeń wewnętrzną mojego piecyka rozgiągnął tak, aby miał wysokoś 15cm, to miałbym podstawę o wielkości 40 x 60 cm, czyli prawie taką jak Twój duży. A moc 2kW.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, o 01:33 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Kolega już mi naszkicował. Prosty i łatwy w wykonaniu. Jutro będę szukał skrzynki by to wszystko upchać.
Dzisiaj zalałem pokrywę górną.
Zastanawiam się nad zrobieniem drugiego korpusu, ale tym razem z "drzwiami. Potrzebny do wygrzewania płomiennego szkła.
Zastanawiam się tylko nad szybkim przekładaniem termopary i sterownika.
Jutro chyba będę robił pokrywę dolną, Górna się suszy - z tydzień - bo z tej mąki odlałem - wykorzystałem poprzednio odlane elementy.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, o 16:58 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Qrcze, cały dzień latałem po hurtowniach elektrycznych , szukałem małej skrzynki metalowej ba bambetle: programator, stycznik i takie tam...
Może ktoś wie, gdzie kupić skrzyneczkę o wymiarach 20 x 20 x 15 cm - metalową, najlepiej z drzwiczkami, ale jak nie będzie drzwiczek też może być.

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, o 23:45 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Treborku, takie skrzynki o różnych rozmiarach widziałem w sklepie z częściami elektronicznymi. Służą do obudowywania zasilaczy, prostowników i różnych urządzeń elektronicznych.
Są zrobione z blachy i pomalowane na czarno.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
SitemapIndex SitemapIndex
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO