Forum Witrażowe - forum.barwyszkla.pl

Odkrywamy świat witraży. Forum witrażowe założone przez easy-Art. Techniki i narzędzia witrażowe. Wystawy witrażu, wernisaże. Szkolenia witrażowe.
Teraz jest 17 sierpnia 2017, o 05:43

Strefa czasowa: UTC + 2




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 stycznia 2009, o 19:30 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Witam

Dla niewtajemniczonych zgrałem z sieci filmik obrazujący działanie sterownika pieca. Jest to poglądowy film, w którym założono utrzymanie temperatury na poziomie 120 st.C.

Sterownik stoi na stole po lewej stronie i ma zadaną temperaturę 120 st.C, na dolnym wyświetlaczu, tzn. taką jaką powinien piec ciągle utrzymywać. Termopara(termometr) dotyka swoim czujnikiem do bańki żarówki, symulując wewnętrzną temperatutę pieca.

Na górnym wyświetlana jest temperatura, która panuje aktualnie w piecu i ciągle się wacha w granicach 198~120 st.C.
Czarna kostka po prawej na dole, to przekaźnik SSR, który podłączony jest do napięcia 230V i do żarówki, która symuluje spiralę grzejną w piecu.
Sterownik, w momencie zmniejszenia temperatury w piecu(tu: bańki żarówki) uruchamia na chwilę grzałkę(żarówkę) i w tym momencie wzrasta temperatura pieca do zadanej, czyli 120 st.C.

http://www.biner.pl/PID_TempControl_dzialanie_mpg48

Wynika z filmy, że zastosowanie zwykłego przekaźnika doprowadziłoby do szybkiego jego zniszczenia(przy takiej ilości włączeń).

Natomiast przekaźnikowi SSR nic nie przeszkadza i do tego jest bezgłośny i b. mały.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, o 10:30 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2007, o 02:00
Posty: 2070
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 1 time
Krzysiu, Kent
jak już pisałem wyżej mam jakiś kłopot ze programatorem ( w małym piecu).
Chcę zmienić przekaźnik na ssr. co powiecie o tym
http://www.allegro.pl/item529422678_prz ... _400v.html.
Producent mi powiedział, ze z tym, który zastosowałem mogą być kłopoty i są!!!

_________________
Drzwi muz są otwarte - ale nie każdy może wejść do krainy sztuki.

pozdrowienia Trebor. :lol:
Moje wypociny znajdziecie tu: www.zakrecona-galeria.pl
i tu: www.zakrecona-galeria.pl/galeria


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, o 10:59 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Treborku, strona przekaźnika nie wchodzi.
Po drugie, Ty masz sterowanie napięciem 230V. Taki programator sobie zamówiłeś, prawdopodobnie wzorując sie na dużym piecu.
Sądzę, że musiałbyś wysłać programator do producenta, aby go przestawili na sterowanie prądem stałym 15V(powiedzieli mi, że takie napięcie ustawiają dla przekaźników SSR).
Mam 2 takie przekaźniki o których piszesz powyżej. Możemy się rozliczyć barterem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, o 11:33 
Offline

Dołączył(a): 25 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1044
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Stronę przeniosłem w jej właściwe miejsce:

http://www.easyart.fora.pl/huta,36/jak- ... 7-195.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, o 13:35 
Offline

Dołączył(a): 3 stycznia 2008, o 02:00
Posty: 1083
Podziękował : 0 time
Otrzymał podziękowań: 0 time
Witam Panów :-)
Pytałem się u mnie elektroników odn. regulatora do pieca jeśli chodzi o programowanie czasu i temperatur. dostałem odpowiedź ; RE-23.
można w nim kodować bloki czasowo-temperaturowe. Nie znam ceny, ale wysłałem zapytanie ofertowe do LUMEL-a :

http://www.lumel.com.pl/pl/download/reg ... yslo/re23/

Pewnie, że można robić cuda, ekrany komputerowe z wyświetlaniem wykresów i krzywych temperaturowo-czasowych, nawet sygnalizację wizualno-optyczną z powiadamianiem o gotowości i zakończeniu pracy, ale czy to ma sens? przecież w basenie bez "wodotrysków" też można pływać..?
A moze sie mylę, - u mnie w zakładzie są wtryskarki do metalu, w których bez tych wykresów, nie ma szans dobrze ustawić procesu wtrysku, ale tam jest siła docisku formy, cisnienie wtrysku, temperatura wtrysku, czas dojazdu formy etc. Te krzywe na wykresie mówia technologowi wszystko i jeśli odlew źle wychodzi-wie , co ma poprawić.
Czy w przypadku giecia i wtapiania szkła aż takie dane nam potrzebne?
Jeśli bedziemy mieli właściwe szkło i poznamy jego charakterystykę ,
to wystarczy znać ustawienia naszego regulatora. Oryginalne piece nie wydaja się mieć aż takich "wypasów" a moze sie mylę... :(
Pozdrawiam,


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
SitemapIndex SitemapIndex
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO